Ny nordisk undersøkelse: Svenskene opplever seg som mest miljøvennlige blant nordboerne
En ny Sifo-undersøkelse fra SodaStream i anledning Verdens vanndag 22. mars viser at åtte av ti svensker mener de har en bærekraftig og miljøvennlig livsstil. Et mindre bærekraftig alternativ er å kjøpe vann på flaske i butikk, noe to av fem svensker likevel gjør regelmessig. Én av tre forbrukere får imidlertid dårlig samvittighet når de kjøper en vannflaske, og dette gjelder spesielt kvinner.
Vann er en viktig naturressurs som vi må beskytte, og det er et bærekraftsspørsmål som angår oss alle. De nordiske landene er blant verdens beste når det gjelder kvaliteten på springvann, men til tross for dette kjøper mange nordboere vann på flaske i butikk av og til. En ny Sifo-undersøkelse, utført på oppdrag fra SodaStream i anledning Verdens vanndag, har sett nærmere på både svenskenes og de øvrige nordboernes vaner for kullsyrevann.
Svenskene kjøper først og fremst kullsyrevann på farten
Den vanligste grunnen til at svensker kjøper kullsyrevann på flaske, er at de er på farten og kjøper noe raskt (25 %). Nordmenn oppgir i større grad at det er fordi det smaker godt (27 %), mens finner kjøper kullsyrevann fordi de foretrekker det fremfor springvann (26 %). Danskene kjøper det først og fremst fordi de liker kullsyrevann, men mangler muligheten til å lage det hjemme (30 %).
Kvinner føler oftere dårlig klimassamvittighet
Seks av ti svensker kjøper kullsyrevann på flaske i butikk noen ganger i uken eller måneden. På spørsmålet om man noen gang får dårlig klimassamvittighet etter å ha kjøpt kullsyrevann på flaske, er det store forskjeller mellom menn og kvinner: Åtte av ti menn svarer nei, mens blant kvinner er tallet fem av ti. Blant svenske 18–29-åringer svarer én av ti menn at de har følt dårlig samvittighet noen ganger, mens blant kvinner i samme aldersgruppe er tallet tre av ti.
– Her i Norden kan vi virkelig være stolte av den høye kvaliteten på springvannet vårt. Rent vann er både et samfunnsspørsmål og et klimaspørsmål, og vi kan ikke ta det for gitt at vi alltid vil ha tilgang til friskt og sunt vann rett fra springen. Ved å spare på vannet og beskytte miljøet kan vi gjøre mye – for eksempel ved å lage kullsyrevann hjemme. Det er både godt, enkelt og et mer miljøvennlig alternativ til å kjøpe flaskevann i butikk, sier Mats Ajpe, markedssjef i SodaStream Nordics.
Prisen er en avgjørende faktor
Halvparten av nordmenn og finner kunne tenke seg å slutte å kjøpe kullsyrevann på flaske hvis prisen ble for høy. Prisen er også en avgjørende faktor for svensker – to av fem ville avstå hvis flasken med kullsyrevann ble for dyr. Videre viser det seg at svensker i noe større grad er mer miljøbevisste enn sine nordiske naboer, da nesten en tredjedel svarer at de ville avstå fordi plastflasker er skadelige for miljøet. Én av fire svensker sier også at de ville avstå fordi transporten av plastflasker er dårlig for miljøet. Danskene svarer i større grad enn andre land at ingenting ville få dem til å slutte å kjøpe kullsyrevann på flaske.
Bærekraft viktig for oss i Norden
Når det gjelder resirkulering, får vi i Norden toppkarakter – 85 prosent av nordboerne sier at de aldri ville kaste en PET-flaske i søppelet uten å resirkulere. For svensker er tallet ni av ti. Til slutt opplever svenskene seg selv som de mest miljøvennlige blant nordboerne. Svenske respondenter svarer i større grad enn andre nordiske land at de har en bærekraftig og miljøvennlig livsstil (82 %).
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er utført av Kantar Public på oppdrag fra SodaStream. Den bygger på 4074 intervjuer med den svenske, norske, finske og danske befolkningen. Datainnsamlingen ble gjennomført i tilfeldig rekrutterte paneler i alle fire nordiske land mellom 30. januar og 14. februar 2023.